19 Ekim 2010 Salı

Çocuk Kitapları

Çocuk kitaplarının, çocukların ruhsal gelişimlerine önemli katkıları olduğunu vurgulayan UNESCO, 1972 yılım “Dünya Kitap Yılı” olarak ilan etmiştir. Bunun sonucu olarak da bütün ülkelerde kitap sergileri açılmış, etkinlikler düzenlenmiştir.

Bir ülkenin uygarlık düzeyi, o ülkede basılan, satılan ve okunan kitapların sayı ve nitelikleriyle ölçülür. Günlük gazetelerin tirajı o ülke insanlarının kültürel düzeyinin ölçütüdür. Bu nedenle ileri ve çağdaş ülkelerin aydın insanları gibi okumayı vazgeçilmez tutku haline getirmeliyiz.

Kitaplar, kafamızı, düşüncelerimizi aydınlatan, sıkıntılarımızı unutturan; bilmediğimiz görmediğimiz yerleri, buluşları ve keşifleri inançları, düşünceleri, görüşleri öğreten en yakın dostlarımızdır.

Kitap seçmek, arkadaş seçmek kadar önemli ve güç bir iştir. Faydalı ve iyi kitaplar, “akıl ve ruhumuzun besinleridir.” insanda olumlu ilgilerin uyanıp gelişmesinde rol oynarlar. Faydalı eserler yanında ruha ve dimağa kötülük serpen kitaplar da vardır.Bu nedenle çocuklarımızı, üzerlerinde olumsuz etkiler yapan kitaplardan korumak, seviyelerine, ilgi ve ihtiyaçlarına göre güzel eserlere yönlendirmek her anne, baba ve öğretmenlerin görevidir. Thoreau, “Önce iyi kitapları okuyun; yoksa onları elinize almak için hiç bir istek duymazsınız.” diyerek kitap seçmenin, okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazanılmasındaki önemini dile getirmiştir. Gerçekten, iyinin tadına varan çocuk, kötüyü aramayacaktır.

Okumak istekli ve bilinçli bir hareket olmalıdır. Bir isteğin, bir ihtiyacın karşılığı olarak yapılmalıdır. Kişi okuduğunu anlamalı, okudukları üzerinde düşünebilmeli ve kendine özgü bir yorum yapabilmelidir. Bunun için de önce duygu ve düşüncelerimizi kitap ya da konu üzerinde toplamalıyız. Ağır ağır, tüm dikkatimizi vererek okumalıyız. Okuduğumuzu ancak böyle anlayabiliriz. Nurullah Ataç, “Anlamak bir bakıma alışmak demektir” der. Gerçekten de insan anladıkça kitaplardan zevk alır. Bu nedenle okuduğumuz kitabı anlamaya kendimizi alıştırmalıyız. Böylece kitapları sever, okumaya daha çok istek duyarız.

En iyi alışkanlıklardan biri kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığıdır. Bu sevgiyi ilkokul çağlarında çocuklara kazandırmak ve aşılamak gerekir. Bunu gerçekleştirmek için çocukların hayal güçlerini, zihinlerini geliştiren, onlara olumlu ilgiler uyandıran, seviyelerine ve ihtiyaçlarına göre kitapları okumaya yönlendirmek ve ruhlarına, dimağlarına kötülük tohumları serpen zararlı akımlardan onları korumak amacıyla dünyada “Çocuk Kitapları Haftası” organize edilerek kutlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder