19 Ekim 2010 Salı

Çocuk ve Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap, çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişiminde önemli bir uyaran ve eğitim aracıdır.


Kitapların çocuğun gelişimindeki önemi;
Çocuğun yaratıcı hayal gücünü genişletir,
Çocuğun gelişmekte olan iç ve dış dünyasına olumlu katkıda bulunur,
Çocuğu yavaş yavaş hayatın gerçeklerine hazırlamada yardımcı olur,
Kelime hazinesini geliştirdiği için çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade etmesine imkan sağlar,
Kendi hayatı dışındaki çevreyi tanımasına , bilgisini artırarak var olan bilgisinin pekişmesine yardımcı olur,
Çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimine katkıda bulunur,
Çocuğun dinleme yeteneğini geliştirir, Kaynakwh webhatti.com: Çocuk ve Kitap Okuma Alışkanlığı
Birlikte kitap okuma çocukla anne-baba arasında iletişimin kurulmasına yardımcı olur,
Çocuğa okuma sevgisini aşılar,
Çocuk kitaplardan insanları, hayvanları tanımayı ve sevmeyi öğrenir,
Sevme, anlama, saygılı olma, hediye etme ve paylaşma gibi bir çok kavramları öğrenir. Kaynakwh webhatti.com: Çocuk ve Kitap Okuma Alışkanlığı
Başlangıçta çocuk, kolayca elinde tutabileceği, kısa öykülerle, ilginç resimleri içeren küçük kitapları sever. Çocuk büyüdükçe soru sorarak kitapta resimleri bulunan eşyalar hakkında daha başka şeylerde öğrenmek ister. Anne-baba, ona resimler üzerinde biraz daha ayrıntılı açıklamalar yaparak bilgi vermelidir. Bu açıklamalar ve bilgilerle kitaptaki resim, çocuk için daha başka bir canlılık kazanır ve yarar sağlar.

Çocuk anne-babasından sayfaları çevirmeyi ve kitabı yırtmamayı öğrenir. Eğer çocuk resimleri daha da güzelleştirmek için boyamak, ya da başka şekiller vermek üzere kesmek isterse, onun bu davranışına kızılmamalıdır. Kitapları yırtmasını önlemek için çocuğa kesebileceği dergiler ya da dergilerden kesilmiş renkli resimler verilmelidir.

Çocuğa verilecek kitaplar daima eğlenceli ve öğretici olmalı, çocukta korku duygusu uyandırmamalıdır. Kitaptaki hikayelerin dili ve anlatımı, çocuğun anlayacağı gibi sade, resimleri anlamlı olmalıdır. Çocuk kitapları yırtılmaya karşı dayanıklı, bol resimli, resimlerde çocuğun tanıdığı nesneler, hayvanlar ve insanlar olmasına dikkat edilmelidir. Resimli gazete ve dergiler, reklam kitapçıkları çocuğun incelemesi ve sayfalarını çevirmesi için eline verilebilir.

Çocuğa kitap okuyan anne-babanın sesi çocuğa bilgi kapılarını açar. Onu tanımadığı şeyleri bulma yolunda yalnız bırakmaz. Masal anlatılırken ya da okunurken çocuk, anne-babasının kucağında oturursa kendisini güvende hisseder ve korunduğunu sezer.

Kitap okuma alışkanlığı öncelikle ailede kazanılır. Bu nedenle de anne-baba çocuğun kitaplarının olmasını desteklemeli, ona sesli kitap okumalı ve anne-babada kitap okuyarak çocuğa iyi bir örnek olmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder